Dopřejte svojí pleti kyslíkovou kůru, aneb moje lesní terapie

Jedním ze způsobů, jak vylepšit péči o naši pleť je, dopřát jí dostatek čerstvého vzduchu. Návštěva lesa je ideální, protože je tam vysoká koncentrace kyslíku a vlhkého vzduchu, což naší pleti velmi prospívá… a nejen naší pleti..

Bydlíme v malé vesničce u Berouna a za vsí máme les. Kvůli kůrovci se  les z velké části kácí a po kácení zůstává v lese nepořádek – odřezané kusy stromů, velké větve a poházená kůra. Chodíváme do lesa často a jak jsem se tak dívala po tom nepořádku v lese, nemohla jsem si pomoct. Pokaždé jsem měla v lese pocit, že to musím nějak uklidit nebo co, prostě mi to hrozně vadilo… ( a to s úklidem domácnosti, si teda fakt takovou hlavu nedělám :-).

Čím víc tento pocit ve mě narůstal, tím víc jsem přemýšlela, jak to uchopit.. Copak můžu říct manželovi, že mi vadí neuklizený les (i když čurbes doma mě nechává naprosto klidnou) a že chci kárku a pilku, abych mohla jezdit do lesa uklízet? Určitě si bude myslet, že jsem se totálně zbláznila… Nakonec jsem si dodala odvahy a oznámila, že bych chtěla vozíček a pilku a že budu jezdit do lesa na dřevo.

Kupodivu reakce nebyla až tak odmítavá, jak jsem si myslela. Za ty roky, co jsme spolu, si už zvykl, že mám potrhlé nápady a raději se moc nepídí po příčině jejich vzniku…Nicméně si ale vyhradil právo, že vozíček a pilku vybere sám! Můj manžel je “MUŽ ČINU” a během 14 dnů jsem měla vozíček i pilku. Dokonce 2 pily. A tak jsem mohla vyrazit.

Musím říci, že pravidelné návštěvy lesa dělají s mojí pletí zázraky.

Pamatuji si, když jsem vyrazila s vozíkem do lesa poprvé. Bylo docela ošklivo – taková ta “mlha až na zem”. Chladno, prostě počasí, že by “psa nevyhnal”.. Pořádně jsem se oblékla, namazala obličej výživným krémem, aby i moje pleť byla “v teple” a vyrazila..

S vozíkem, který má sám o sobě asi 20 kilo, jsem se doplahočila na místo, kde jsem začala sbírat a řezat větve. Docela jsem se u toho zapotila a vlhký studený vzduch lokala plnými doušky.. Zároveň s “úklidem” jsem cítila, jak se vlastně uklízím i tak nějak zevnitř. Měla jsem radost, že dělám něco prospěšného, ale taky jsem cítila, že tam nechávám i ten svůj vnitřní nepořádek.. Od rozmrzelosti nad každodenními starostmi kolem domácnosti, dětí, a práce až po pochyby své vlastní existence…Znáte to..

Po 2 hodinách “práce” jsem měla vozík plný dřeva do krbu, hlavu vyčištěnou jak letní nebe a bylo mi báječně. Cítila jsem radost, uvolnění a byla plná energie.. Vracela jsem se nadšeně domů. Hlavou mi proběhlo, že bych byla ráda, kdyby mě ze vsi nikdo neviděl. To víte, ve vsi jsem za profesionální kosmetičku, vždy upravená a nalíčená. Teď jsem měla na sobě starý hadry, špinavá od hlavy až k patě od kůry, jak jsem řezala větve, jehličí ve vlasech… a za sebou táhnu vozík s naloženým dřevem. Musel jsem se začít smát při představě, jak si asi pošramotím svoji pověst, když někoho potkám, ale v tu chvíli mi to bylo tak nějak jedno. Bylo mi prostě krásně.

Největší překvapení mě však čekalo doma. Když jsem si šla umýt ruce, podívala jsem se do zrcadla…Moje pleť byla jak žárovka.. Přímo zářila a když jsem se ještě na sebe usmála do zrcadla, připadala jsem si jak Miss Universe! (A to jsem byla nenalíčená! Kdo by se taky líčil, když jde za hnusného počasí, sbírat klacky do lesa, že?)

Péče o naši pleť zahrnuje daleko více, než jen výběr a používání vhodných pleťových přípravků. To jak naše pleť vypadá záleží i na naší stravě, pohybu a duševní rovnováze…

A tak i vy můžete zařadit pravidelné návštěvy lesa do své péče o pleť. Nemusíte hned v lese “uklízet” :-), ale běžte si třeba zaběhat (pokud máte psa, tím lépe), zacvičit, nebo alespoň na procházku svižnou chůzí.

Nemám však na mysli takovou tu lážo-plážo procházku. 

Jde o to, aby jste řádně rozproudili krevní oběh a dýchali opravdu zhluboka. Polykejte vlhký lesní vzduch plnými doušky. Kdo cvičíte jógu, určitě uplatníte jógová dechová cvičení a můžete si na nějakém vhodném místě i nějaké cviky a protažení z jógy dopřát. Nebo si stačí vzpomenout na hodinu tělocviku a udělat nějaké protahovací cviky.. Prostě dělejte to, co v tu chvíli cítíte, že by jste chtěli nejvíce udělat. I kdyby to byla nějaká bláznivá věc..- běhejte, skákejte po pařezech (pokud vám to fyzický stav dovolí),vylezte na strom…..cokoli, co vás v tu chvíli napadne. Dovolte si, stát se zase na chvíli dítětem 😊

Opřete se o strom a vnímejte ticho a vůni lesa. Soustřeďte se na vdechování nádherného čistého, vlhkého a voňavého lesního vzduchu. Nechte myšlenky odplout a nechte v lese veškerý stres. Uvidíte, jak vám bude nejen vaše pleť, ale i vaše tělo vděčné.

Les je království klidu, relaxu a pohody

Nejlepší období, kdy můžeme využít tuto  přírodní kyslíkovou a hydratační kůru je tehdy, pokud je chladněji a hlavně vlhko.. Já vím, že když venku svítí sluníčko, tak to se jde ven samo… Podle mne je ale pro kyslíkovou kůru důležitější právě ta doba, kdy je venku mlha až na zem, nebo jemně mrholí a je chladněji. Takže ideální jsou jarní a podzimní měsíce. To z toho nádherného vlhkého a kyslíkem prosyceného vzduchu v lese vytřískáte nejvíc.

Nejlépe, když vyrazíte alespoň dvakrát do týdne.  Před odchodem ještě naneste na pleť ochranný, výživnější krém, případně doplňte pod krém rozjasňující sérum, nebo sérum s antioxidanty a výsledek bude určitě zaručen! Takovouto 100% přírodní kyslíkovou a hydratační kúru vám nedokáže nabídnout žádný jiný salon na světě..

Takže hurá do akce a těším se na viděnou v lese!

Jana

 

Jana Hejduková
Pomáhám ženám vytvářet individuální péči o pleť tak, aby se stala jejich denním rituálem a radostí, díky které bude jejich pleť zdravá a zářivá a ony šťasné a sebejisté. Můj příběh najdete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů